Επικοινωνία Καλέστε για ραντεβού

Καρκίνος Στόματος: Πώς εξελίσσεται Σταδιακά & Ποιες Τροφές Απαγορεύονται κατά τη Διάρκεια Θεραπείας;

Η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση από τον αρμόδιο γναθοχειρουργό αποτελεί προϋπόθεση για σωστή θεραπεία και πρόγνωση του καρκίνου στόματος.

Ο καρκίνος του στόματος εξελίσσεται σταδιακά. Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

  • Πληγές στο στόμα που δεν κλείνουν (σαν σπυράκια)
  • Πρήξιμο στην παρειά και στα χείλη
  • Δυσκινησία στη γλώσσα ή στην κάτω γνάθο
  • Μούδιασμα γλώσσας  ή/και πόνος
  • Δυσκολία στη μάσηση
  • Πόνος στο φάρυγγα
  • Πληγή που αιμορραγεί
  • Αλλαγή στην οδοντοστοιχία (διόγκωση που επηρεάζει τη στοίχιση των δοντιών)
  • Λευκοπλακία (λευκά σημάδια στην παρειά, στα ούλα, ή στο βλεννογόνο του στόματος) 
  • Ερυθροπλακία (κόκκινα σημάδια στο στόμα)

Οτιδήποτε παρεκκλίνει της φυσιολογικής όψης και υφής στον βλεννογόνο του στόματος για περισσότερες από 15 ημέρες, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του στόματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί από έναν έμπειρο γναθοπροσωπικό χειρουργό – στοματολόγο, προκειμένου να επιτύχουμε σαφή διάγνωση και πρώιμη θεραπεία.

Τι είδους διατροφή πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενής που πάσχουν από καρκίνο στόματος; 

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στόματος και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες χρειάζεται να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή.  

Σκοπός μιας ειδικής διατροφής είναι η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής στοχεύει στην αντιμετώπιση της απώλειας του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και των παρενεργειών από τις θεραπείες. 

Η απώλεια βάρους μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για ασθενείς με καρκίνο του στόματος γιατί ένα επώδυνο στόμα πιθανόν να καταστήσει δύσκολη τη λήψη τροφής. Ο γιατρός θα σας υποδείξει τρόπους προκειμένου να διατηρήσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Σε πολλές περιπτώσεις βοηθά η λήψη τροφών και ποτών σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αποδίδουν καλύτερα από ότι τρία μεγάλα γεύματα.

Συνήθως, είναι πιο εξυπηρετικό να τρώει κανείς ήπιες και μαλακές τροφές μουσκεμένες με σάλτσα, πηχτές σούπες, κρέμες και πρωτεϊνούχα τρόφιμα, διότι εκτός από θρεπτικές, η κατάποση τους πραγματοποιείται ευκολότερα. Ειδικότερα, για ασθενείς που δυσκολεύονται στη μάσηση, ο γιατρός ίσως συστήσει ειδικό υδαρές διαιτολόγιο, καθώς η πόση πολλών υγρών κρατά το στόμα υγρό και διευκολύνει το γεύμα. 

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονταιΤροφές που επιτρέπονται καθώς ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού 
ΖάχαρηΑβοκάντο
ΑλκοόλΞηροί καρποί
Επεξεργασμένα τρόφιμαΕλαιόλαδο
ΣούσιΛιναρόσπορος
ΡοκφόρΚουρκουμάς

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια παθολόγου-ογκολόγου, ογκοστοματολόγου και εξειδικευμένου διαιτολόγου, προκειμένου να σας βοηθήσουν με την διατροφή σας και να μάθετε αν χρειάζεται να λάβετε συμπληρώματα διατροφής, ώστε να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Σχετικά Άρθρα

Επικοινωνήστε με τον Γιατρό