Επικοινωνία Καλέστε για ραντεβού

Ακτινική Χειλίτιδα

Η ακτινική χειλίτιδα είναι νόσος των χειλέων που οφείλεται στον ήλιο και αφορά συνήθως το κάτω χείλος.

Η Ακτινική Υπερκεράτωση γνωστή και ως ηλιακή υπερκεράτωση, είναι μια λεπιδώδης ή καλυπτόμενη με κρούστες προκαρκινική βλάβη, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως στο φαλακρό της κεφαλής, πρόσωπο, αυτιά, χείλη, στις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών και στα αντιβράχια, ώμους, λαιμό.

Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ακτινικών υπερκερατώσεων παραμένουν καλοήθεις, κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μέχρι το 10% μπορούν να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC).

Η ακτινική χειλίτιδα είναι νόσος των χειλέων που οφείλεται στον ήλιο και αφορά συνήθως το κάτω χείλος. Αποτελεί τη  πιο επιθετική μορφή της ακτινικής υπερκεράτωσης και μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.  Όσο περισσότερες υπερκερατώσεις έχει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι μια ή περισσότερες υπερκερατώσεις μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο του δέρματος.
Η ακτινική χειλίτιδα οφείλεται σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο και κυρίως στην χρόνια επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ ενδέχεται να παίζουν κάποιο ρόλο και εσωτερικοί παράγοντες του κάθε οργανισμού. Προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, με ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος, κυρίως άνδρες και έχει το δυναμικό κακοήθους εξαλλαγής.

Επιπλέον, σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται ασθενείς με ανοσοκαταστολή. Οι βλάβες προκύπτουν όταν το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος αδυνατεί να επιδιορθώσει την κυτταρική βλάβη.
  • Αναπτύσσεται κυρίως στο ερυθρό κράσπεδο του κάτω χείλους, το οποίο καθίσταται λεπτό, ατροφικό-στιλπνό με αυλακώσεις
  • Το χείλος χάνει το κόκκινο χρώμα του, γίνεται λευκό, φαίνεται ξηρό, και χάνει τις χαρακτηριστικές του γραμμώσεις κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.
  • Το όριο ερυθρού κρασπέδου / δέρματος είναι ασαφές (επιδερμοποίηση του χείλους)
  • Ελκώσεις, λευκές πλάκες, ελκώσεις εφελκίδες παρατηρούνται σε χρόνιες περιπτώσεις .
Η αντιμετώπιση της ακτινικής χειλίτιδας περιλαμβάνει την πρόληψη, (προστασία από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας με αντιηλιακά και φυσικά μέσα προστασίας) και τη θεραπεία.

Η διενέργεια βιοψίας είναι απαραίτητη σε επίμονες ελκώσεις/λευκές πλάκες. Πριν τη βιοψία πρέπει να γίνει ο κατάλληλος απεικονιστικός έλεγχος (αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία κ.ά.) για την σταδιοποίηση της νόσου.

Η απόφαση για το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης υπαγορεύεται από την κλινική εικόνα της βλάβης, στο συγκεκριμένο άρρωστο, την ιστοπαθολογική εξέταση και από την εμπειρία του επεμβαίνοντος ιατρού. Μεγάλη σημασία έχει η περιοδική παρακολούθηση των ασθενών και μεταθεραπευτικά.

Επικοινωνήστε με τον Γιατρό