Επικοινωνία Καλέστε για ραντεβού

Λευκοπλακία

Η Λευκοπλακία είναι η εμφάνιση λευκής πλάκας με πιθανό κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο στόματος.

Κωνσταντίνος Ψωμαδερης MD,DDS,PhD – Λευκοπλακία

Πρώτα απ' όλα, προκαρκινική είναι μια στοματική βλάβη στην οποία βρίσκεται αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Η λευκοπλακία είναι η εμφάνιση λευκής πλάκας με πιθανό κίνδυνο εξαγωγής καρκίνου και είναι μια από τις πιο συχνές καρκινικές παθήσεις, επηρεάζοντας περίπου έως και το 2 τοις εκατό του πληθυσμού.

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παράλειψη των μέτρων και κανόνων υγιεινής του στόματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία λοιμώξεων, καθώς όμως και γενετικοί παράγοντες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης λευκοπλακίας.

Η γλώσσα, ο παρειά (κοντά στη γωνία του στόματος), το κάτω χείλος, τα ούλα, η υπερώα και το έδαφος του στόματος αποτελούν τα κύρια σημεία στο στόμα όπου εμφανίζεται η πάθηση της λευκοπλακίας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο έδαφος του στόματος και στα πλάγια χείλη της γλώσσας, μιας και αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία εμφάνισης και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εξαλλαγής σε καρκινική βλάβη.
aitia
Όπως ήδη αναφέρθηκε, το κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα προδιάθεσης για την εμφάνιση της λευκοπλακίας. Οι μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι περίπου οκτώ στους δέκα ασθενείς με λευκοπλακία είναι καπνιστές.

Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν λευκοπλακία, εκτός από το κάπνισμα. Τέτοιες αιτίες είναι ενδεικτικά:

  • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • ο χρόνιος τραυματισμός του βλεννογόνου του στόματος (από οδοντοστοιχίες, δόντια, άγκιστρα οδοντοστοιχιών κλπ)
  • καντιντίαση (λοίμωξη από τον μύκητα Candida)
  • μερικοί ιοί των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV)
  • η έκθεση σε βιομηχανικά απόβλητα

Υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης λευκοπλακίας έχουν τα άτομα ηλικίας 40-50 ετών και ιδιαίτερα χρόνιοι καπνιστές όπου δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Επιπλέον, η κακοήθης εξαλλαγή της λευκοπλακίας είναι συχνότερη σε γυναίκες με το ποσοστό εμφάνισης να έχει αυξηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Το πρώτο σύμπτωμα της λευκοπλακίας που μπορεί να βρει ο ασθενής είναι μια λευκή πλάκα στο στόμα που δεν εξαφανίζεται και σταδιακά αυξάνεται. Ωστόσο, ένας ειδικός στοματολόγος μέσω της σωστής διάγνωσης μπορεί να διακρίνει τις διάφορες μορφές εμφάνισης της λευκοπλακίας και άλλες νόσους οι οποίες μοιάζουν με λευκοπλακία.

Υπάρχουν δυο κλινικοί τύποι της λευκοπλακίας:

  • Η ομοιογενής λευκοπλακία, η οποία αποτελεί το 97% των περιπτώσεων και έχει τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου.
  • Η μη ομοιογενής λευκοπλακία, η οποία χωρίζεται στις υποπεριπτώσεις της  κοκκιώδης ή οζώδης λευκοπλακίας, μυρμηκιώδης ή ακροχορδονώδης λευκοπλακίας και τέλος η ερυθρολευκοπλακία ή κηλιδωτή λευκοπλακία.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η πιθανότητα εξέλιξης της λευκοπλακίας σε καρκίνο του στόματος κυμαίνεται γύρω στο 5% με 6%. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε περιοχές υψηλού κινδύνου από 15% έως 20%.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο κακοήθους εξαλλαγής της λευκοπλακίας είναι:

  • η κλινική μορφή λευκοπλακίας
  • το σημείο της λευκοπλακίας
  • το μέγεθος και η μεγάλη διάρκεια
  • το φύλο και η προχωρημένη ηλικία
  • το κάπνισμα
  • η επιθηλιακή δυσπλασία
  • οι μοριακές διαταραχές
Ο προσδιορισμός του κινδύνου κακοήθους εξαλλαγής της λευκοπλακίας λόγω τη δυσκολίας του πρέπει να γίνει, αφού πρώτα μελετηθούν οι εξής παράμετροι:


  • Η μελέτη της κλινικής μορφής της πάθησης. Ο ειδικός γναθοχειρουργός εξετάζει εάν υπάρχει αιμορραγία, διαβρώσεις ή προεξοχές, εάν κατά την ψηλάφηση παρατηρείται σκληρία, καθώς και το σημείο της βλάβης. Ο κίνδυνος συνήθως είναι αυξημένος σε μη ομοιογενής μορφή με μέτριου ή υψηλού βαθμού δυσπλασίας.
  • Η λήψη βιοψίας και η ιστοπαθολογική εξέταση αποτελούν το χρυσό κανόνα στη διάγνωση της λευκοπλακίας. Μπορεί έτσι να προσδιοριστεί στο μικροσκόπιο η οποιαδήποτε μεταβολή στα κύτταρα και στους ιστούς.
  • Ο προσδιορισμός του αντιγόνου p53. Με τη χρήση μοριακής βιολογίας προσδιορίζεται το αντιγόνο p53, το οποίο μας θωρακίζει από τον καρκίνο. Η λευκοπλακία εξαλλάσσεται σε καρκίνο αν το αντιγόνο ανιχνευθεί σε μεγάλες ποσότητες.
pos-therapeyetai-h-leykolaplakia
Η θεραπεία της λευκοπλακίας γίνεται με την αφαίρεση της βλάβης χειρουργικά. Η θεραπεία που πραγματοποιείται είναι ασφαλής και γρήγορη, καθώς γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και ο κίνδυνος εξαλλαγής της λευκοπλακίας εξαλείφεται.  Ωστόσο, ο ασθενής πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα διαφορετικά είναι μεγάλος ο κίνδυνος επανεμφάνισης της λευκοπλακίας ή και εξαλλαγής της. Τέλος, έχει μεγάλη σημασία η διόρθωση πιθανών τραυμάτων του στόματος, η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής και η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς σύμφωνα με τις οδηγίες.

Επικοινωνήστε με τον Γιατρό